Відповідь США на пропозиції Росії вплине на безпеку ЄС, заявив Боррель

Відповідь США на пропозиції Росії вплине на безпеку ЄС, заявив Боррель

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель вважає, що письмові відповіді НАТО та США на пропозиції Росії послужать зміцненню безпеки в Європі та відкривають шлях до діалогу.


“Письмова відповідь НАТО Росії підкреслює серйозність і відповідальність, з якою розглядається нинішня ситуація. Поряд із відповіддю США вона є міцною основою для зміцнення безпеки і стабільності в Європі. З нашого боку шлях до переговорів відкритий”, – написав Боррель у Twitter.

Наприкінці 2021 року Росія опублікувала проекти договору зі США та угоди з НАТО щодо гарантій безпеки. Москва, зокрема, вимагає від західних партнерів юридичних гарантій відмовитися від подальшого розширення НАТО на схід, від приєднання до блоку України та від створення військових баз у пострадянських країнах. Також пропозиції містять пункт про нерозміщення ударних озброєнь НАТО біля кордонів Росії та відведення сил альянсу у Східній Європі на позиції 1997 року.

США та НАТО в середу передали Росії відповіді на пропозиції щодо гарантій безпеки. Борель раніше повідомляв, що при складанні цих відповідей враховувалася думка Євросоюзу.

Поділитись