Ердоган висунув нову вимогу для схвалення вступу Швеції у НАТО

Ердоган висунув нову вимогу для схвалення вступу Швеції у НАТО

Ердоган готовий підтримати вступ Швеції в НАТО, якщо ЄС у свою чергу відкриє двері для Туреччини.

Про це президент Туреччини сказав у виступі в аеропорту перед вильотом на саміт НАТО у Вільнюсі, пише Daily Sabah.

Реджеп Таїп Ердоган назвав нову умову, за якої підтримає приєднання Швеції до Альянсу.

«Спочатку давайте прокладемо шлях для Туреччини в Європейський Союз, а потім ми прокладемо шлях для Швеції, як ми зробили для Фінляндії», – сказав президент.

Туреччина має найдовшу історію з ЄС і найдовший переговорний процес. Країна підписала угоду про асоціацію з попередником ЄС у 1964 році, Європейським економічним співтовариством (ЄЕС), що зазвичай розглядається як перший крок до того, щоб остаточно стати кандидатом.

Подаючи офіційну заявку на отримання статусу країни-кандидата в 1987 році, Туреччині довелося чекати до 1999 року, щоб отримати статус країни-кандидата. Однак для початку переговорів Туреччині чекала ще шість років, до 2005 року.

Це надзвичайно довгий процес порівняно з іншими кандидатами.

«Прогрес процесу щодо членства Швеції в НАТО залежить від виконання зазначених питань у тристоронньому меморандумі», уточнив Ердоган.

Нагадаємо, раніше Туреччина відклала надання остаточного схвалення на членство Швеції в НАТО, оскільки там вважають, що країна була надто поблажливою до антиісламських демонстрацій, а також до терористичних організацій.

Поділитись