Freedom House: у світі посилюється тиск на демократію

Freedom House: у світі посилюється тиск на демократію

Американська правозахисна організація Freedom House попереджає про посилення тиску на демократичні інститути в США. Це загрожує політичним правам і громадянським свободам в усьому світі. У черговій щорічній доповіді про права людини у світі, Freedom House відзначає зниження рівня демократії в 68 державах і посилення демократичних тенденцій – в п’ятдесяти.

Доповідь, оприлюденна 5 лютого, містить критику на адресу Росії, Ірану, Азербайджану, Чорногорії, Сербії, Угорщини та трьох колишніх радянських республік в Центральній Азії. Автори доповіді привертають увагу на те, що в цих країнах 13-й рік поспіль триває послаблення демократичних надбань попередніх років.

На обкладинці доповіді зображені, зокрема, президенти Росії і Туреччини Володимир Путін і Реджеп Ердоган з факелами біля багаття, в якому горить слово “свобода”.

Значне місце в доповіді зосереджено на зниженні рівня верховенства закону в США, що, ставить країну в один ряд з Грецією, Хорватією і Монголією і, разом з тим, набагато нижче інших демократичних держав, таких як Німеччина і Велика Британія.

Поділитись