Байден попередив про наслідки дефолту в США

Байден попередив про наслідки дефолту в США

Можливий дефолт у разі провалу переговорів щодо підвищення стелі держборгу США стане руйнівним для американської економіки, заявив президент Джо Байден після переговорів із лідерами конгресу.

Раніше спікер Палати представників республіканець Кевін Маккарті після зустрічі з Байденом заявив, що лідери конгресу на зустрічі, що відбулася у вівторок у Білому домі, не досягли жодних зрушень щодо підвищення стелі держборгу.

«Я не знаю, що думає Маккарті, спікер Маккарті. Я думаю, що йому краще краще. І я думаю, він знає, що дефолт стане руйнівним», – сказав Байден репортерам за підсумками зустрічі.

Відповідаючи на запитання про те, які заходи він готовий вжити для того, щоб уникнути дефолту, американський лідер дав зрозуміти, що не виключає жодних кроків, крім самого дефолту. Байден також припустився можливості короткочасного підвищення стелі держборгу. “Я не виключаю нічого”, – сказав він.

Голова Білого дому висловив готовність обговорити з лідерами конгресу пріоритети держвидатків, але не під загрозою дефолту. Він додав, що має намір продовжити обговорення загрози дефолту з лідерами конгресу в п’ятницю і радий був почути під час зустрічі про те, що США необхідно уникнути такої ситуації.

Американський мінфін ще в січні повідомив конгрес про застосування екстраординарних заходів через розрахункове досягнення стелі держборгу 31,381 трильйона доларів. Білий будинок вимагає від конгресу підняти стелю без жодних умов. Але палата представників, більшість у якій належить республіканцям, пов’язує цей крок із урізанням бюджетних видатків.

Тим часом, як попереджала голова Мінфіну Джанет Йеллен, без вирішення цього питання уряд не зможе продовжувати виконувати зобов’язання, можливо, вже до 1 червня.

Поділитись