Захист перевезень українського зерна можливий під егідою ООН – Хоррелл

Захист перевезень українського зерна можливий під егідою ООН – Хоррелл

Варіант із військовим захистом перевезень українського зерна можливий, але за умови, що цим займатиметься ООН. Для країн НАТО це занадто ризиковано.

Про це заявив старший науковий співробітник Центру аналізу європейської політики Стів Хоррелл в інтерв’ю «Голосу Америки».

На думку експерта, за такого сценарію безперечно потрібна участь місії ООН, яка чи не найбільше зацікавлена у глобальній продовольчій безпеці. Хоррелл зазначає, що відправною точкою в цьому випадку могли б стати інші чорноморські країни — Туреччина, Румунія і Болгарія.

«Також Грузія — ще один партнер, який був би першим етапом у реалізації будь-якої гіпотетичної місії ООН із супроводу кораблів із зерном», — вважає Хоррелл.

Що стосується супроводу кораблями США, Великої Британії чи інших країн НАТО, то це буде занадто ризикованим шляхом, бо може спричинити ескалацію з боку росії, вважає експерт.

Також важливо зазначити, що будь-які військові кораблі нечорноморських держав обмежені за тоннажем та часом перебування в Чорному морі відповідно до конвенції Монтре, зазначає Хоррелл.

«Операція із супроводу українських кораблів із зерном безумовно має проводитись під егідою ООН та за підтримки великої кількості провідних країн світу. Туреччина також могла бути ключовим гравцем, оскільки і ООН, і Туреччина дуже зацікавлені в експорті українського зерна. Але, швидше за все, ми побачимо продовження угоди, яка дала змогу агресорові обмежувати світову торгівлю України та мати право вето на те, що українські кораблі можуть вивозити з українських портів, проводячи інспекції.
Зважаючи на реальність того, що росія встановила ефективну блокаду Чорного моря, угода вже була поступкою агресору», — підсумував Хоррелл.

Поділитись