У Британії назвали альтернативу зерновій угоді

У Британії назвали альтернативу зерновій угоді

Альтернативою постачання українського зерна через порти Чорного моря в рамках зернової угоди стане наземний експорт продовольства.

Про це заявив заступник глави МЗС Великобританії, лорд Тарік Ахмад Вімблдонський в офіційній відповіді на відповідний парламентський запит члена Палати лордів Алана Сміта.

«Зерно постачається з України через чорноморські порти. Станом на 19 березня понад 900 рейсів із більш ніж 25 мільйонами тонн зерна та інших продуктів харчування вирушили з портів для доставки життєво важливих продуктів харчування до Азії, Африки та Європи через Великобританію, яка підтримала Чорноморську зернову ініціативу», — нагадав член уряду Сполученого Королівства.

20 березня член Палати лордів Великобританії єпископ Сент-Олбанс Алан Сміт поцікавився, які є альтернативні способи вивезення українського зерна, і направив до уряду відповідний парламентський запит.

«Запитати Уряд Його величності, які кроки він робить для пошуку альтернативних шляхів експорту зерна з України у зв’язку із закриттям чорноморських портів у цій країні», — йшлося у його зверненні.

14 березня заступник глави МЗС Росії Олександр Грушко повідомив про продовження на 60 днів зернової угоди щодо створення безпечного коридору для вивезення українського зерна з портів Одеси, Чорноморська та Південного продовжено. За словами дипломата, процес зі зняття обмежень на експорт сільгосппродукції з Росії, що передбачала друга частина угоди, триває, але повільно.

Зернова угода — угода щодо експорту продовольства з території України, передбачає вивезення українського зерна, продовольства та добрив Чорним морем з трьох портів. У рамках угоди Росія взяла на себе зобов’язання не атакувати ці порти та українські кораблі, які супроводжують транспортні судна. Документ підписано Туреччиною, Росією, Україною та ООН 22 липня 2022 року у Стамбулі. Термін його дії — 120 днів з моменту набуття чинності — було продовжено двічі, у листопаді 2022 року та у березні 2023 року, і тепер спливає 18 травня.

Поділитись