Стали відомі умови Києва щодо транзиту російського аміаку

Стали відомі умови Києва щодо транзиту російського аміаку

Україна хоче отримати гарантії від РФ та ООН, що у разі запуску аміакопроводу Тольятті – Одеса зернова угода продовжить реалізовуватися.

Про це у вівторок заявив заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков, слова якого наводить агентство Reuters.

«Якщо він [аміак] є ключовим питанням, тоді вони, ООН, мають чітко сказати, що у разі відновлення роботи аміакопроводу Україна матиме можливість [експортувати зерно]. А далі наше політичне керівництво вирішуватиме, чи це відповідає нашим інтересам чи ні» , – сказав Васьков, виступаючи на міжнародній зерновій конференції у Києві.

19 травня агентство Reuters з посиланням на джерело в київському уряді повідомило, що Україна готова розглянути поновлення роботи аміакопроводу Тольятті – Одеса у разі поширення зернової угоди на додаткову кількість українських портів та інші види продукції.

Домовленості про експорт продовольства з України було укладено 22 липня 2022 року у Стамбулі на 120 днів. Одна з угод регламентує порядок вивезення зерна із підконтрольних Києву портів Одеси, Чорноморська та Південного. Створений Росією, Туреччиною, Україною та ООН Спільний координаційний центр у Стамбулі призначений для огляду суден із зерном з метою не допустити контрабанду зброї та унеможливити провокації.

Крім того, було підписано меморандум між РФ та ООН, який передбачає зобов’язання всесвітньої організації щодо зняття різних обмежень на експорт російських сільгосппродукції та добрив на світові ринки. Зернова угода неодноразово продовжувалася, востаннє – 17 травня на 60 днів.

МЗС РФ раніше заявляло, що російська частина угоди не виконується. Москва наполягає на відновленні допуску російських суден у закордонні порти, нормалізації ситуації зі страхуванням суховантажів, перепідключення «Россільгоспбанку» до системи міжбанківських платежів SWIFT та запуску аміакопроводу Тольятті – Одеса.

Поділитись