У Саудівської Аравії з’явились претензії до Росії через обсяги видобутку нафти

У Саудівської Аравії з’явились претензії до Росії через обсяги видобутку нафти

Саудівська Аравія, яка де-факто є лідером ОПЕК, звернулася до Росії з проханням дотримуватись узгоджених пропозицій щодо скорочення видобутку нафти. Про це пише The Wall Street Journal.

Як йдеться у публікації, Ер-Ріяд незадоволений, що Росія не дотримується обіцяного російською владою рівня скорочення видобутку нафти. У Міжнародному енергетичному агентстві також заявили, що у квітні країна не скоротила її на 500 тис. барелів на добу.

За словами джерел WSJ, «тертя між двома найбільшими виробниками нафти у світі» стають все очевиднішими напередодні зустрічі країн міністрів ОПЕК+. Він пройде у Відні 4 червня. Альянс має намір обговорити виробничу політику на другу половину 2023 року.

Рішення скоротити видобуток нафти ОПЕК+ ухвалив на початку квітня. Росія та Саудівська Аравія вирішили знизити обсяг видобутку на 500 тис. барелів на добу.

Згідно зі статистичними даними Організації країн-експортерів нафти, за підсумками березня поточного року Росія знизила рівень видобутку нафти на 300 тис. барелів на добу. За перший місяць весни показник становив 9,7 млн барелів на добу, у лютому планка була на позначці 10 млн б/c.

4 травня віце-прем’єр РФ Олександр Новак заявляв, що зараз Росія скорочує обсяги добового видобутку нафти на 500 тис. барелів щодо лютневих показників.

Поділитись