Індію запідозрили у перепродажі російської нафти Європі

Індію запідозрили у перепродажі російської нафти Європі

Єврокомісії (ЄК) необхідно вивчити можливість того, що Індія реекспортує до Євросоюзу куплену у Росії нафту, заявив член Європарламенту (ЄП) від Бельгії Марк Ботенга з посиланням на дані про торгові показники Нью-Делі у сфері енергетики.

«ЄС запровадив санкції щодо імпорту російської нафти. Тим часом, Індія збільшила імпорт російської сирої нафти. Індійські нафтопереробні заводи тепер переробляють російську сиру нафту, яка раніше перероблялася в європейських країнах, включаючи Німеччину, Грецію, Польщу, Чехію, Словаччину та Угорщину. Водночас значно збільшився експорт індійського палива до Європи, частково щоб компенсувати перебої у постачанні палива через санкції ЄС щодо російської сирої нафти», — зазначив член ЄП.

Повідомляється, що експорт нафтопродуктів Індії до ЄС зріс приблизно на 22% за один рік. Європейські ЗМІ повідомляють, що індійські компанії реекспортують надлишки переробленої російської нафти до Європи.

Грунтуючись на цих даних, Ботенга запитує Єврокомісію, як вона оцінює цю ситуацію і чи визнає вона той факт, що частина нафти, що імпортується з Індії, має російське походження.

«Чи може Єврокомісія підтвердити, що коли російська сира нафта переробляється в Індії, отримане паливо не вважається російським і тому може поставлятися до ЄС?» — спитав європарламентар.

«Чи визнає вона (Єврокомісія), що частина палива, що імпортується з Індії, насправді є переупакованою російською нафтою? Якщо ні, то як вона пояснює паралель між збільшенням імпорту індійської сирої нафти з Росії та експортом індійського палива до ЄС?»

Раніше Ботенга заявив, що країни Близького Сходу “виграли від шоку”, пов’язаного з конфліктом в Україні, оскільки завдяки кризі вони також змогли наростити імпорт енергоресурсів до Євросоюзу.

Поділитись