В Іспанії сотні тисяч людей вийшли на протест проти прем’єр-міністра Санчеса

В Іспанії сотні тисяч людей вийшли на протест проти прем’єр-міністра Санчеса

У Мадриді близько 170 тисяч людей вийшли на мітинг проти прем’єр-міністра Педро Санчеса після того, як він склав присягу.

Про це передає The Guardian.

Невдоволення натовпу викликало схвалення Санчесом закону про звільнення представників каталонських партій, які виступають за незалежність регіону від Іспанії. Політик погодився на запропоновану амністію, проти якої він виступав напередодні виборів, що спричинило обурення його політичних опонентів, які звинуватили Санчеса в лицемірстві, «цинічному маневруванні» та постановці власного політичного виживання вище інтересів країни. Цей крок також розлютив багатьох іспанців — прихильників як лівих, так і правих сил.

Демонстрацію, яка відбулася біля мадридського фонтану Сібелес, скликали понад 100 груп та асоціацій, які закликали вийти на протест і лівих, і правих і центристів. Поліції довелося перекрити головну вулицю в столиці, щоб зупинити людей, які намагалися пройти до офіційної резиденції прем’єр-міністра.

Санчес заявив, що закон про амністію необхідний, аби «залікувати рани недавнього минулого та забезпечити більшу соціальну єдність». Його адміністрація також підкреслила, що цей крок продовжує лінію помилування, яке прем’єр надав дев’яти ув’язненим каталонським лідерам два роки тому. Значна частина іспанців тоді не підтримала цей крок.

Опитування в середині вересня показало, що 70% виборців, у тому числі 59% людей, які проголосували за PSOE (Іспанська соціалістична робітнича партія) в липні, були також і проти закону про амністію.

Поділитись