В адміністрації США пояснили, чому Байден поговорив із Зеленським лише 9 грудня

В адміністрації США пояснили, чому Байден поговорив із Зеленським лише 9 грудня

Представник вашингтонської адміністрації високого рангу в четвер пояснила, чому розмова американського президента Джо Байдена з українським колегою Володимиром Зеленським відбулася лише через два дні після онлайн-саміту РФ – США.


Байден і президент Росії Володимир Путін провели 7 грудня переговори щодо відеозв’язку, розмова тривала дві години. Переважною темою стала ситуація довкола України. Того ж дня відбулася розмова Байдена з європейськими союзниками, яких президент США поінформував про розмову з Путіним. Із Зеленським Байден поговорив телефоном у четвер.

За підсумками цієї бесіди лідерів США та України було організовано спеціальний брифінг для журналістів. На ньому представницю вашингтонської адміністрації запитали, чому розмова із Зеленським відбулася через два дні після бесіди з Путіним і пізніше переговорів із європейськими лідерами, якщо мова, “йде про питання, яке так безпосередньо стосується України”. “Щодо послідовності, то у президента, зрозуміло, багато інших речей у його порядку денному, у тому числі внутрішньополітичні питання, поїздки країною і так далі. Ви знаєте, що була ціла серія дзвінків і бесід із цілим спектром партнерів”, – відповіла представник адміністрації.

Вона нагадала, що у понеділок відбулася телефонна розмова Зеленського та держсекретаря США Ентоні Блінкена. “В останні пару днів тривали обговорення з українцями, а також з нашими європейськими партнерами. <…> Президент [США] цілком ясно дав зрозуміти Зеленському під час дзвінка [у четвер], що якщо Україна стоїть на порядку денному, то Україна присутня за столом [переговорів]”, – наголосила чиновниця.

Поділитись