Ряд країн НАТО незадоволені пропозицією Байдена провести зустріч Росії з членами альянсу

Ряд країн НАТО незадоволені пропозицією Байдена провести зустріч Росії з членами альянсу

Країни східного флангу НАТО стурбовані тим, що переговори з Росією можуть призвести до поступок Північноатлантичного альянсу.

Які саме держави обурені ініціативою президента США не уточнюється.

Неназваний дипломат одного з них повідомив агентству Bloomberg, що в минулому ці країни були під впливом СРСР, а тепер є сусідами «з агресивною Росією». Ще один співробітник дипмісії, також невідомо звідки він розповів, що влада однієї з країн Східної Європи «розлютилася» і вимагає прояснити, що планує президент США.

Джо Байден у середу запропонував провести зустріч Росія — НАТО наступного дня після переговорів з російським президентом. Володимир Путін, як сказали в Кремлі, вимагав надати Москві гарантії, які унеможливлюють просування НАТО на схід. Його колега їх не давав, наполягають у Білому домі.

Вчора Байден поговорив з президентом України і запевнив його, що США та союзники вживуть серйозних економічних та інших заходів у разі вторгнення Росії. Він також підтримав територіальну цілісність України.

Президент США також обговорив учора ситуацію навколо України з лідерами Бухарестської дев’ятки — об’єднання країн, які формують східний фланг НАТО. Вони наголосили на необхідності єдиної та рішучої позиції альянсу щодо колективної оборони союзників, повідомили у Білому домі.

Поділитись