Узбекистан планує до 2031 року збільшити видобуток урану вдвічі

Узбекистан планує до 2031 року збільшити видобуток урану вдвічі

Узбекистан планує в 2022-2030 роках збільшити видобуток урану вдвічі – до 7,1 тисячі тонн на рік, випливає з постанови президента країни Шавката Мірзієєва, опублікованої в понеділок.


“Затвердити цільові показники видобутку та переробки урану”, – йдеться у тексті документа, опублікованого на сайті національної бази даних Lex.uz. Відповідно до документа, обсяг видобутку планується збільшити з 3,526 тисяч тонн за підсумками 2021 року до 7,1 тисяч тонн у 2030 році.

Документом також затверджено показники темпів нарощування запасів урану в 2022-2030 роках за рахунок активізації геологорозвідувальних робіт – з 4,7 тисяч тонн до 10,5 тисяч тонн.

Постановою затверджено перелік 20 інвестиційних проектів загальною вартістю близько 460 мільйонів доларів на збільшення видобутку урану в республіці.

За даними МАГАТЕ, Узбекистан знаходиться на сьомому місці у світі за запасами урану і на п’ятому його видобутку. Країна не є споживачем уранової продукції та весь вироблений уран експортується. До недавнього часу ДП “Навойський гірничо-металургійний комбінат (НГМК) мав монопольне право на видобуток, збагачення та експорт урану в республіці. У січні 2019 року Мірзієєв своєю постановою схвалив реорганізацію НГМК і створення на його базі окремих держактивів2 С2. здійснює видобуток урану країни.

У структуру уранового виробництва НГМК входили гідрометалургійний завод ГМЗ-1 в Навої, три підприємства з видобутку, у відпрацювання залучені запаси близько 10 родовищ. Протягом останніх років уряд Узбекистану намагається залучити іноземних інвесторів у розробку уранових родовищ чорносланцевого типу, які нині в республіці не відпрацьовуються та в економічному плані потребують суттєвих інвестицій.

Родовища урану піщаникового типу, доступнішого розробки, входили у ресурсну базу НГМК.

Поділитись