Вірменія опинилася у списку країн для транзиту підсанкційних товарів до Росії та Білорусі

Вірменія опинилася у списку країн для транзиту підсанкційних товарів до Росії та Білорусі

Мережа боротьби з фінансовими злочинами та бюро промисловості та безпеки США включили Казахстан та низку інших країн до списку держав, через які дозволено транзит підсанкційних товарів до Росії та Білорусі як сировину.

У документі закликають фінансові установи виявляти пильність щодо окремих осіб чи організацій, які намагаються обійти експортний контроль. Поряд з цим дається опис підсанкційних товарів, а також ознаки, які можуть вказувати на те, що постачальник намагається організувати постачання товарів до Росії та Білорусі.

Однією з ознак вважається використання для перевезення підсанкційних товарів транспортних коридорів через країни, які потенційно можуть бути транзитними пунктами для постачання товарів до Росії та Білорусі.

Крім Казахстану, до списку потенційно транзитних країн для санкційних товарів потрапили Вірменія, Бразилія, Китай, Грузія, Індія, Ізраїль, Киргизстан, Мексика, Нікарагуа, Сербія, Сінгапур, Південна Африка, Тайвань, Таджикистан, Туреччина, Об’єднані Арабські.

“Через ці “пункти перевалки” здійснюється “обмежений або контрольований експорт””, – йдеться в документі.

До товарів, які «викликають особливе занепокоєння», відносять техніку, яка може використовуватися у військових цілях: запчастини для літаків, гідроакустичні системи, антени, спектрофотометри, випробувальне обладнання, системи GPS, вакуумні насоси, нафтопромислове обладнання тощо.

Зазначається, що в деяких випадках контрольовані товари США можуть бути законно експортовані до цих країн як сировина для виробництва іншої готової продукції. Однак подальший експорт продукції до Росії чи Білорусі може бути заборонено.

Поділитись