Україна закликала Канаду не передавати Росії турбіну для “Північного потоку”

Україна закликала Канаду не передавати Росії турбіну для “Північного потоку”

Україна звернулася до Канади із проханням не передавати Росії турбіну для газопроводу “Північний потік”.

Про це у п’ятницю повідомило агентство Reuters з посиланням на високопосадовця в Міністерстві енергетики України.

На думку Києва, передача Росії турбіни, яка зараз перебуває на ремонті в Монреалі, стане порушенням санкцій проти Москви. “Санкції забороняють передачу [Росії] будь-якого газового обладнання, – сказав співрозмовник агентства. – Якщо, не дай Боже, це рішення буде затверджено, ми, безперечно, звернемося до наших європейських колег, щоб вони переглянули свій підхід. Адже якщо країни не виконують рішення про санкції, то про яку солідарність можна говорити?”

Напередодні віце-канцлер Німеччини, міністр у справах економіки та захисту клімату Роберт Хабек закликав Канаду вирішити питання щодо доставки турбіни для “Північного потоку” до початку профілактичних робіт на газопроводі. “Нам потрібні потужності “Північного потоку” для заповнення сховищ. <…> Якщо для Канади тут існує питання правового характеру, то я хочу зазначити, що не прошу їх доставити її (турбіну) до Росії, доставте її до Німеччини”, – сказав Хабек в інтерв’ю агентству Bloomberg.

Крім того, міністр зазначив, що “готовий першим відстоювати ухвалення чергового жорсткого пакету санкцій ЄС” проти Росії, але “жорсткі санкції мають бити по Росії” сильніше, ніж по економіці західних країн. На думку Хабека, якщо Канада піде назустріч його проханню, то РФ не зможе використати відсутність турбіни як привід для можливої ​​зупинки постачання газу після завершення ремонтних робіт.

Поділитись