У Токіо стверджують, що рівень тритію в воді з «Фукусіма-1» буде в 40 разів нижче норми

У Токіо стверджують, що рівень тритію в воді з «Фукусіма-1» буде в 40 разів нижче норми

Зміст тритію в воді, яку передбачається через два роки почати скидати в океан з цистерн на території АЕС “Фукусіма-1”, буде в 40 разів нижче безпечного рівня, встановленого чинними в Японії нормами.

Про це повідомили в міністерстві економіки, торгівлі і промисловості країни, відає проблемами атомних станцій.

“На відміну від інших радіоактивних речовин, від тритію воду вкрай важко очистити цілком, однак його зміст можна помітно зменшити, – сказав співробітник відомства. – Відповідно до міжнародних норм, безпечним вважається такий рівень присутності тритію, при якому радіоактивність води становить 60 тис. беккерелів на літр. Таку воду можна спокійно пити без шкоди для здоров’я. Проте вирішено, що зміст тритію в воді, яку передбачається скинути в океан з “Фукусіма-1”, буде не більше 1,5 тис. беккерелів на літр. Це в 40 разів нижче міжнародної норми “.

Чиновник відповів, що вода з низьким вмістом тритію регулярно скидається в океан з атомних об’єктів в інших країнах, зокрема, в Китаї і Південній Кореї. За даними міністерства, тільки одна АЕС “Вольсон” в Південній Кореї за шість-сім років зливає в океан приблизно стільки ж тритію, скільки в цілому знаходиться зараз в баках на території станції “Фукусіма-1”. Якогось помітного впливу на навколишнє середовище такі скиди не роблять, стверджують у відомстві.

Уряд Японії у вівторок офіційно дозволив злити в океан значний масив води з аварійної АЕС “Фукусіма-1”, яка, як стверджується, в цілому очищена від радіоактивних речовин. Процес підготовки до скидання займе приблизно два роки. За цей час передбачається підготувати і перевірити додаткове обладнання, провести відповідні роботи.

Зараз в сталевих баках на території АЕС “Фукусіма-1” накопичилося понад 1,25 млн тонн води, очищеної, як повідомляється, від більшості небезпечних радіоактивних речовин. Однак вона містить в собі ізотопи тритію, який звідти витягти технічно не вдається.

Поділитись