Kyodo: Японія і США об’єднаються в разі військового конфлікту

Kyodo: Японія і США об’єднаються в разі військового конфлікту

Японія і США домовилися про взаємодію в разі виникнення збройного конфлікту між Китаєм і Тайванем.

Про це повідомило в неділю агентство Kyodo з посиланням на джерела в японському уряді. За його відомостями, відповідне питання було піднято в ході цього тижня в Токіо зустрічі між главою Пентагону Ллойдом Остіном і міністром оборони Японії Нобуо Кісі. При цьому детального обговорення, як саме сторони повинні реагувати на таку конфліктну ситуацію, не проводилося. Японський міністр на тій же зустрічі вказав на зрослу активність китайських літаків в районі Тайванської протоки.

Токіо, як зазначає Kyodo, зі свого боку розглядає варіант відправки Сил самооборони для захисту кораблів і літаків США в разі прямого конфлікту в районі Тайваню. Японія виходить з того, що цей регіон близький до неї і такий стан справ безпосередньо торкнеться її безпеку.

У спільній заяві за підсумками зустрічі глав МЗС і Міноборони Японії і США у форматі “два плюс два” в Токіо 16 березня сторони закликали до миру і стабільності в Тайванській протоці. В інтерв’ю японському телеканалу Nippon TV держсекретар США Ентоні Блінкен також висловлював стурбованість діями Китаю щодо Тайваню.

Поділитись