У США обурилися діями Росії в Арктиці

У США обурилися діями Росії в Арктиці

Російська влада дуже активно освоює Арктику і форсує видобуток природних ресурсів з дна Північного Льодовитого океану.

Про це повідомляє The Hill з посиланням на позаштатного старшого наукового співробітника Євразійського центру Атлантичної ради Дайана Френсі.

Він зазначив, що за два десятки років існування Арктичної ради Росія пред’явила земельні претензії та розпочала агресивну розвідку нафти у північному регіоні. Видання турбується тим фактом, що Сполучені Штати довгий час ігнорували Арктику і дозволили владі Росії там укоренитися. Вказується, що Вашингтон просто ігнорував замерзлий Північний Льодовитий океан.

При цьому Москва, як випливає зі статті, робить серйозну ставку на Північний морський шлях, здатний забезпечити судноплавство між Європою та Азією. Також країна приступила до розвідки нафти, і заявляє про те, що її підводний континентальний шельф простягається здебільшого Північного Льодовитого океану.

У доповіді аналітичного центру Civitas говориться, що РФ нарощує економічну та військову активність в Арктиці, яка в майбутньому може перетворитися на «поле битви». У звіті міститься заклик до західних країн відкрити голову через активність Росії в регіоні, де останніми роками з’явилися п’ять десятків російських військових об’єктів, що говорить про швидке перетворення регіону на місце геополітичного зіткнення.

Поділитись