Норвегія відмовилася берегти арктичну екологію

Норвегія відмовилася берегти арктичну екологію

Не дивно, оскільки йдеться про гроші — Норвегія, на тлі значного зростання цін на газ у Європі, відмовляється скорочувати нафтогазовий видобуток за Полярним колом, хоч би які збитки екології це завдавало.

Крім того, в Норвегії заявляють — чим активніший видобуток у Заполяр’ї, тим ближчим є «зелене» майбутнє в Європі.

Заборона видобутку нафти і газу в Арктиці вдарить по Норвегії, а також по Європі, заявив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере. Про це повідомляє Financial Times.

Він заявив, що перед Норвегією стоїть важливе завдання — турбуватися про свою економічну зону в Арктиці, що має на увазі й видобуток нафти та газу в цьому регіоні. Крім того, заявляє Стере, зупинка видобутку газу Норвегією призведе до того, що для Європи ускладниться завдання переходу до екологічно чистої енергетики.

Стере нагадав, що із газо-нафтових доходів поповнюється норвезький Державний пенсійний (нафтовий) фонд.

Раніше Єврокомісія запропонувала запровадити загальносвітовий мораторій на видобуток вуглеводневого палива в Арктиці. Як заявили ініціатори проекту, Арктика має особливе значення щодо збереження клімату.

У той же час, регіон дуже багатий на копалини — в тому числі, і на нафту з газом. Основними країнами, що ведуть видобуток в Арктиці, — це Норвегія та Росія. Відомо, що інтерес до видобутку ресурсів в Арктиці також виявляли США, Канада та Китай.

Поділитись