У Словаччині визнали російський режим терористичним

У Словаччині визнали російський режим терористичним

Національна рада Словацької Республіки вкотре засудила російську агресію в Україні та висловила підтримку незалежності та суверенітету та територіальної цілісності України.  Словацькі депутати засудили масштабні напади Росії на мирне населення, цивільні об’єкти та ключову енергетичну структуру.

Про це йдеться в постанові, яку депутати ухвалили в четвер, пише словацьке видання “Правда”.

Водночас Національні збори Словацької Республіки резолюцією визнали чинний російський режим терористичним, а Росію державою, що підтримує тероризм.

За ухвалення проголосували 78 із 120 присутніх депутатів . Його не підтримала, наприклад, опозиційна Смер екс-прем’єр-міністра Роберта Фіцо чи деякі інші законодавці. Вони також одноголосно критикують, наприклад, санкції, які ЄС та інші країни Заходу запровадили проти Росії після її вторгнення в сусідню країну.

Депутати також засудили прямі та непрямі погрози Росії застосувати ядерну зброю. У постанові НР СР заявила, що не визнає проведення та результатів референдумів у Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях України, вважаючи ці території такими, що залишаються у складі України. Парламент також висловив підтримку зусиллям зі створення спеціального трибуналу для переслідування злочинів агресії та підтримку переслідування злочинів проти людяності та військових злочинів.

Водночас він засуджує гібридну війну, яку веде Росія також на території Словаччини. Водночас він закликає правоохоронні органи, спецслужби та інші компетентні органи не недооцінювати загрозу, а вжити ефективних заходів проти неї, щоб зберегти безпеку та демократію в Словаччині.

Глава дипломатії Растислав Качер заявив на прес-конференції, що Братислава продовжить підтримувати Україну, яка захищається. «Якби Україна не припинила цю боротьбу, на наших кордонах була б агресивна, імперська Росія», – сказав Качер.

Міністр оборони Ярослав Наді додав перед журналістами, що в інтересах Словаччини, щоб Україна захищалася. «Росіянин, якби він переміг в Україні, не зупинився б на Україні. Була б і наша черга», – сказав він.

Братислава допомагає Києву військово-гуманітарно. За словами Наді, також тривають переговори про можливість постачання Словаччиною Україні списаних винищувачів МіГ-29, танків Т-72 або ракетного комплексу «Куб».

Поділитись