У Нідерландах до влади прийшла антиукраїнська партія

У Нідерландах до влади прийшла антиукраїнська партія

Партія ультраправого Герта Вілдерса, який виступав проти постачання зброї Києву, остаточно виграла вибори в Нідерландах.

«Партія свободи» (PVV) отримує 37 місць у Палаті представників – на одне більше, ніж обіцяли екзитполи.

Такими є результати підрахунку 98% голосів.

У найближчого конкурента – партії GroenLinks-PvdA – 25% голосів. Партія чинного прем’єра Марка Рютте VVD взяла 24% і посіла третє місце.

Загалом коаліція, яка керувала раніше, втратила майже половину мандатів – у неї тепер 41 місце, хоча було 78.

Вілдерс у такий спосіб отримує право сформувати коаліцію.

Наразі невідомо, хто допоможе йому скласти більшість, проте такі шанси є, пише місцеве видання NOS. Тим більше, що після перемоги Вілдерс вже пом’якшив низку своїх антиісламських позицій.

Голова «Партії Свободи» зокрема заявив, що не наполягатиме на забороні Корану чи закритті ісламських шкіл (до чого закликав раніше).

Зазначимо, що після виборів 2021 року коаліція формувалася 271 день. Тобто процес може бути дуже тривалим (і весь цей час керуватиме уряд Рютте).

При цьому праві політики Європи – Віктор Орбан в Угорщині, Марін Ле Пен у Франції, Маттео Сальвіні в Італії та АдГ у Німеччині – вже привітали Вілдерса з перемогою.

«Вілдерс є відвертим євроскептиком і вже давно виступає за те, щоб уряд Нідерландів повернув собі контроль над кордонами країни, скоротив імміграцію, скоротив виплати до бюджету союзу і наклав вето на будь-яке подальше розширення ЄС. Він також зажадав, щоб Нідерланди припинили постачання зброї в Україну», – характеризує переможця виборів газета Guardian.

Поділитись