У Європі різко підскочили ціни на газ

У Європі різко підскочили ціни на газ

Спотові ціни на природний газ у Європі виросли на прогнозах щодо спекотної погоди – вище середніх значень, що викличе зростання використання енергії для охолодження повітря.

Про це пише Інтерфакс-Україна у вівторок, 4 серпня.

Так, напередедні ціна газу на головному майданчику Європи – голландської TTF – підскочила до $79 за тисячу кубометрів (у порівнянні з $ 59 в середньому за минулий тиждень). Таких значень європейські котирування не бачили з середини квітня.

Експерти ринку крім погоди вказують на низький рівень поставок газу з Норвегії та СПГ. Вони також пов’язують оптимізм трейдерів з припущеннями, що ринковий попит починає долати шок пандемії коронавируса.

Крім того, з початком серпня Україна у півтора рази збільшила імпорт газу з Європи. Поставки перевищили 100 млн кубометрів на добу: в тому числі понад 40 млн куб. м склав фізичний реверс зі Словаччини та понад 60 млн куб. м – віртуальний реверс на словацькому напрямку (на експортному транзитному потоці російського газу).

На газом хабі в австрійському Баумгартені – сюди газ приходить через Україну – газ подорожчав до $92 за тисячу кубометрів (з середнього рівня в $ 76 на минулому тижні).

Поділитись