У ЄС стався розкол через нові обмеження проти Росії

У ЄС стався розкол через нові обмеження проти Росії

Не всі лідери країн, які входять до Європейського союзу, підтримали ініціативу щодо запровадження стелі цін на російські енергоносії, повідомляє Politico.


Як вважають політики, такий крок є ризикованим для всього континенту. За даними видання, пропонована стеля цін на газ — 50 євро за мегават-годину — менше ніж одна п’ята від поточної спотової ціни, «прийме форму надзвичайного законодавства».

Як йдеться у документі Єврокомісії, такий крок був би авантюрою. При цьому наголошується, що ЄС має бути готовим негайно відмовитися від російського газу, якщо Москва помститься, припинивши всі постачання.

Запропоновані заходи розкритикувала міністр екології Іспанії Тереза ​​Рібера. Вона висловила невпевненість у їх ефективності.

«Питання в тому, якою мірою ми вважаємо, що це те, що ми можемо собі дозволити», — заявила вона.

У Мінекономіки Німеччини заявили, що Берлін хоче створити національну «експертну комісію» для виведення розумного підходу до введення обмежень цін на російські енергоресурс.

Видання зазначає, що тиск на європейських міністрів посилюється, аби вони визначили курс дій Енергетичної ради вже 9 вересня. При цьому багато хто скептично ставиться до того, що будь-яке конкретне рішення може бути досягнуто так швидко.

Поділитись