У США назвали умову для переговорів з Росією щодо нового СНО-3

У США назвали умову для переговорів з Росією щодо нового СНО-3

В адміністрація США заявили, що не можуть вести з Росією переговори про угоду на зміну Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3), допоки не будуть проведені інспекції ядерних озброєнь двох країн.

Про це повідомляє Reuters.

СНО-3 обмежує кількість ядерних боєзарядів на рівні 1550 для кожної країни, а кількість міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет на підводних човнах і важких бомбардувальниках – до 700. Договір був підписаний 2010 року, 2021-го його продовжили ще на п’ять років.

З 2020 року інспекції були припинені через пандемію, влітку 2022-го Росія закрили свої об’єкти для інспекцій, заявивши про нерівні умови, – американські інспектори можуть легко дістатися РФ, а російські через санкції – ні.

«Першим кроком [до переговорів] є поновлення інспекцій відповідно до чинного договору про СНО, і ми намагаємося працювати з росіянами у цьому напрямі», – заявив представник Ради національної безпеки Білого дому.

Він додав, що США готові працювати з Росією в рамках консультативної комісії «для вирішення організаційних питань» і «не бачать причин, через які ці питання не можуть бути належним чином вирішені».

Поділитись