У Данії розкрили можливе майбутнє підірваного «Північного потоку»

У Данії розкрили можливе майбутнє підірваного «Північного потоку»

Російський трубопровід «Північний потік», який раніше пошкоджено внаслідок вибуху, можна відремонтувати.

Такого висновку дійшов головний спеціаліст данської інженерної компанії COWI Стен Уссінг в інтерв’ю Danmarks Radio (DR).

До цього шведська газета Expressen опублікувала кадри пошкоджень Північного потоку. Після їх вивчення Уссінг заявив, що трубі не загрожує корозія, оскільки у воді на глибині 80 метрів міститься не так багато кисню. Крім того, він зазначив, що поверхні зламу виглядають «чистими та майже блискучими». За словами експерта, це свідчить про те, що метал не заіржавіє.

“З деяким застереженням можна розраховувати, що всередині труби корозія теж виявиться обмеженою”, – вважає Уссінг.

Він також розповів, що вибух спровокував стрибок тиску, який потім спричинив пошкодження на ділянках «Північного потоку», розташованих на деякій відстані від місця інциденту. При цьому Уссінг висловив упевненість, що ці пошкодження можна ліквідувати, якщо трохи підняти трубопровід над морським дном і дати водолазам-зварювальникам приварити новий шматок труби.

Фахівець зробив висновок, що після цього трубопровід потрібно спорожнити, очистити відводи від сажі та бруду, продути та висушити. Коли всі процеси будуть успішно завершені, Північний потік знову буде придатний для подачі газу, йдеться в статті.

Поділитись