США введуть санкції проти російського суверенного боргу

США введуть санкції проти російського суверенного боргу

Нові санкції США проти Москви будуть спрямовані проти суверенного боргу Росії, пише газета New York Times з посиланням на джерела.

Раніше агентство Блумберг повідомило, що Вашингтон введе обмежувальні заходи проти приблизно 12 російських громадян і 20 організацій, а також вишлють десять дипломатів через приписуваних Москві втручання у вибори і кібератаки через SolarWinds.

За інформацією співрозмовників агентства, Штати можуть оголосити про ці заходи вже в четвер.

У свою чергу, газета Wall Street Journal повідомила, що президент США Джо Байден видасть указ про розширення заборон на торгові операції американських банків з російськими державними борговими зобов’язаннями.

Про масову кібератаці в США стало відомо в грудні. Хакери використовували вразливість у програмному забезпеченні Orion від компанії SolarWinds, клієнтами якої були багато американських відомства, включаючи Міністерство юстиції, Держдепартамент, АНБ, а також понад 400 великих компаній. Американські спецслужби вважають цю атаку спробою отримати розвіддані і звинувачують в причетності до неї Росію.

Однак згодом США визнали, що доступ до інформації чутливого характеру організатори нападу не отримали.

Як заявляв радник американського президента Джо Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван, Білий дім у відповідь на цю атаку готовий використовувати різні методи: не просто санкції, а й «видимі і невидимі» інструменти. А газета The New York Times писала, що США планують нанести «приховані контрудари» по російських систем, про які стане відомо російському керівництву, розвідці і військовим, але не зовнішнього світу.

Президент США, в свою чергу, в інтерв’ю ABC News пообіцяв, що Володимир Путін «заплатить за втручання» у вибори.

У Москві не раз спростовували звинувачення в причетності до кібератаки. Офіційний представник МЗС Марія Захарова відзначала, що вони бездоказові, а прес-секретар президента Дмитро Пєсков підкреслював, що Росія ніколи не мала відношення до кіберзлочинів.

Поділитись