США вперше за дев’ять років відправили людей на МКС

США вперше за дев’ять років відправили людей на МКС

Ракета Falcon 9 з пілотованим космічним кораблем Crew Dragon c астронавтами НАСА Робертом Бенкеном і Дугласом Херлі на борту стартувала з 39-го стартового комплексу Космічного центру імені Джона Фіцджеральда Кеннеді у Флориді до Міжнародної космічної станції (МКС), повідомляє SpaceX.

Пуск до МКС став другим для Crew Dragon і першим з екіпажем на борту. На навколоземній орбіті космічний корабель пробуде від одного до чотирьох місяців в залежності від стану сонячних панелей Crew Dragon, після чого Бенкен і Херлі повинні повернутися на Землю.

Головною метою місії Crew Dragon називається перевірка систем корабля і готовності екіпажу до роботи з ним. Успішне завершення місії космічного корабля буде означати втрату «Роскосмосом» монополії в доставці людей на МКС, що існувала з липня 2011 року, коли НАСА здійснило останній політ в рамках програми Space Shuttle.

Спочатку пуск, намічений на 27 травня, був перенесений через невідповідні погодні умови.

У травні 2019 року до МКС вперше стартував (без екіпажу) космічний корабель Starliner компанії Boeing, який через проблеми з програмним забезпеченням не зміг досягти космічної станції, проте успішно повернувся на Землю.

Перший (безекіпажних) випробувальний пуск Crew Dragon компанії SpaceX до МКС відбувся в березні того ж року.

У вересні 2014 року американська SpaceX і Boeing були названі переможцями програми Commercial Crew Transportation Capability, яка передбачає створення в США пілотованих космічних кораблів для польотів на навколоземну орбіту.

З 2011 року людей на МКС доставляють виключно російські пілотовані космічні кораблі серії «Союз». Відповідний контракт НАСА і «Роскосмосу», що передбачає доставку на МКС одного астронавта за 90 мільйонів доларів, завершується в жовтні 2020 року.

Поділитись