США та інші споживачі нафти стривожилися після слів Путіна про зростання цін

США та інші споживачі нафти стривожилися після слів Путіна про зростання цін

США, Індія, Японія та інші країни – споживачі нафти посилили дипломатичний тиск на членів ОПЕК+ з метою збільшення обсягів видобутку.

Про це повідомляє агентство Bloomberg, вважаючи, що їхнє занепокоєння багато в чому викликане словами президента Росії Володимира Путіна про можливе зростання цін на енергоносій до $100 за барель.

“За останній рік занепокоєння країн – споживачів нафти посилювалося зі зростанням цін на сиру нафту спочатку до $50 за барель, потім – до $75, а тепер – понад $85. По-справжньому тривогу забили, коли Володимир Путін, один з лідерів картелю, попередив про можливість [зростання вартості нафти до] $100 за барель”, – зазначає Bloomberg.

Агентство наголошує, що США, Індія, Японія та інші країни чинять “найсильніший дипломатичний тиск на картель за багато років” як у публічному полі, так і в закритому форматі. За даними Bloomberg, три тижні тому розпочалися контакти представників цих трьох країн з іншими державами – споживачами нафти, а також із членами ОПЕК+. При цьому контакти “активізувалися останніми днями після того, як ціни [на нафту] перевалили за $85 за барель”.

Глава російської держави, виступаючи в середині жовтня на пленарній сесії Російської енергетичного тижня, заявив, що вважає “цілком можливим”, що нафта коштуватиме $100 за барель. При цьому він уточнив, що РФ робить “все можливе, щоби нафтовий ринок стабілізувався остаточно”.

Міністри країн ОПЕК+ на засіданні 4 жовтня ухвалили рішення продовжити нарощувати видобуток нафти на 400 тис. барелів на добу (б/д) та у листопаді. Таким чином, у жовтні країни ОПЕК+ скорочуватимуть видобуток нафти на 4,559 млн б/д до базового рівня, а в листопаді – вже на 4,159 млн б/д.

Поділитись