Сполучені Штати планують розмістити ядерну зброю у Великій Британії

Сполучені Штати планують розмістити ядерну зброю у Великій Британії

Сполучені Штати планують розмістити ядерну зброю у Великій Британії вперше за 15 років через зростання загрози з боку росії.

Про це пише The Telegraph з посиланням на документи Пентагону.

Контракти на закупівлю для нового об’єкта RAF Lakenheath в Саффолку підтверджують, що США мають намір розмістити на авіабазі ядерні боєголовки, які втричі перевищують потужність бомби Хіросіми.

США вивели ядерні ракети з Великої Британії в 2008 році, вважаючи, що загроза холодної війни з боку Москви зменшилася.

Повернення американської зброї до Великої Британії є частиною загальнонатовської програми розвитку та модернізації ядерних об’єктів у відповідь на загострення напруженості з Кремлем після вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

росія заявила, що розміщення американської зброї в Британії буде розцінено Москвою як «ескалацію» і буде зустрінуто «компенсаційними контрзаходами».

Документи показують, що Пентагон замовив нове обладнання для бази, включаючи балістичні щити, призначені для захисту військового персоналу від атак на «активи високої вартості».
Будівництво нового житлового комплексу для американських сил, які працюють на місці, розпочнеться в червні.

Очікується, що RAF Lakenheath розмістить гравітаційні бомби B61-12, які мають змінну потужність до 50 кілотонн, що більш ніж утричі перевищує потужність атомної зброї, скинутої на Хіросіму в 1945 році.

Наразі США мають боєголовки, розміщені в Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах і Туреччині згідно з угодою НАТО про розподіл ядерної зброї.

Поділитись