Генсек НАТО заявив про необхідність “ядерної парасольки” для союзників

Генсек НАТО заявив про необхідність “ядерної парасольки” для союзників

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що США «виконують важливе завдання» для своїх союзників на тлі політики Росії, Китаю та Північної Кореї.

Глава альянсу пояснив, що «поки існує ядерна зброя, особливо поки авторитарні сили в Росії їм володіють і інтенсивно вкладаються в його мобілізацію, поки ми бачимо те, що робить Китай, збільшуючи кількість озброєнь, і те, що робить Північна Корея, таких умовах [ядерного] стримування відводиться надзвичайно важливе завдання».

На його думку, світ може виявитися більшою небезпекою, якщо ядерні держави НАТО, такі як США та Франція, відмовляться від ядерної зброї.

“Розширене стримування прикриває завдяки засобам США країни НАТО і деяких партнерів НАТО, таких як Республіка Корея, які не мають власної ядерної зброї”, – сказав Столтенберг, додаючи, що “це дозволяє запобігти її поширенню”.

Водночас генсек альянсу закликав Південну Корею наростити постачання військової допомоги Україні, вказуючи на те, що «деякі союзники НАТО, які раніше відмовлялися від експорту зброї до країн, де йде конфлікт, зараз змінили цю політику», наводячи як приклад ФРН, Норвегію, а також Швецію, що ще не вступила до НАТО.

Поділитись