Спіральні витрати на війну призводять до ще більшого економічного болю для Росії

Спіральні витрати на війну призводять до ще більшого економічного болю для Росії

«У нас немає обмежень щодо фінансування», — заявив президент Росії Володимир Путін на зборах військового керівництва в грудні. «Країна, уряд забезпечить все, що вимагає армія». Через вісімнадцять місяців війни в Україні Путін, здається, дотримується цієї обіцянки. Але він робить це все частіше за рахунок іншої, негласної, угоди з російським народом: підтримувати економічну стабільність вдома.

Про це повідомляє CNN.

За кілька тижнів до тієї грудневої зустрічі Путін підписав закон про бюджет, який передбачав 4,98 трильйона рублів — 52 мільярди доларів за поточним курсом — на «національну оборону» у 2023 році, що трохи більше, ніж минулорічні витрати. Але згідно з урядовим документом, з яким Reuters ознайомилося на початку цього місяця, цей прогноз тепер подвоїли до 9,7 трильйона рублів (101 мільярд доларів). Це майже втричі більше, ніж Росія витратила на оборону в 2021 році, до її повномасштабного вторгнення в Україну в лютому минулого року.

Ці цифри, ймовірно, недооцінюють загальні витрати Росії на військові зусилля. Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру, який відстежує військові витрати в усьому світі, оцінює , що на «національну оборону» в офіційних бюджетах Росії припадає лише близько трьох чвертей загальних військових витрат.

Річард Коннолі, фахівець з російської економіки Королівського інституту досліджень оборони та безпеки США, також припускає, що військові витрати цього року значно перевищать 100 мільярдів доларів. Він сказав, що до війни Росія зазвичай витрачала близько 3-4% свого річного валового внутрішнього продукту на оборону, але зараз це може становити від 8% до 10%.

Якщо врахувати ціни на товари та послуги в Росії, еквівалентна сума в доларовому еквіваленті на 2023 рік виглядає навіть вищою, ймовірно, ближче до 300 мільярдів доларів, оцінює Яніс Клюге, старший юрист Німецького інституту міжнародних справ і питань безпеки.

Поділитись