Спецслужби США встановити джерело виникнення коронавірусу

Спецслужби США встановити джерело виникнення коронавірусу

Розвідслужби США мають у своєму розпорядженні деякими даними, за допомогою яких, можливо, вдасться встановити джерело виникнення коронавірусу.

Мова може йти про таких даних, як переміщення працівників лабораторії в китайському місті Ухань і характер початку спалаху там коронавірусу, повідомила The New York Times.

За відомостями видання, у представників американської розвідки є до сих пір не вивчена інформація, для кращого розуміння якої необхідний комп’ютерний аналіз. У Білому домі сподіваються, що союзники США зможуть підключити розвідувальні мережі своїх союзників для отримання додаткової інформації про лабораторії в китайському місті Ухань і її роботі.

Нагадаємо, в середу США звинуватили Китай в недостатній співпраці з міжнародними експертами під час розслідування обставин появи нового коронавірусу. У Білому домі підкреслили, що Китай повинен надати більш повний доступ до лабораторії в Ухані. Президент США Джо Байден доручив американській розвідці подвоїти зусилля по збору даних про походження COVID-19 і підготувати через 90 днів новий звіт по цій темі. У Китаї засудили спроби Вашингтона звинуватити Пекін в «лабораторної витоку» коронавірусу.

Тим часом 6 березня прес-секретар Білого дому Джен Дженніфер Псакі повідомляла, що Байден підтримує рішення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) не публікувати попередню доповідь про походження коронавірусу. У лютому член міжнародної наукової групи ВООЗ, доктор Пітер Дасзак підтвердив, що нова коронавірусна інфекція SARS-CoV-2 могла набути поширення в Китаї та Південно-Східної Азії від кажанів. На початку лютого стало відомо, що експерти ВООЗ виявили в китайському місті Ухань «важливі докази», що стосуються виникнення нової коронавірусної інфекції.

Колишній президент США Дональд Трамп неодноразово звинувачував Китай в навмисному зараженні світу коронавірусів, обіцяючи залучити Пекін до відповідальності. Держдепартамент заявляв про наявність у США доказів того, що Китай навмисно приховував докази спалаху коронавірусу. Пекін категорично відкидав всі звинувачення з боку Вашингтона.

Поділитись