Сенат США скасував дозвіл на війну в Іраку і позбавив КНР статусу країни, що розвивається

Сенат США скасував дозвіл на війну в Іраку і позбавив КНР статусу країни, що розвивається

Американські сенатори одноголосно проголосували за позбавлення Китаю статусу країни, що розвивається. Тепер Держсекретар США буде зобов’язаний порушити питання в ООН та інших міжнародних організаціях щодо позбавлення Китаю преференцій, що відповідають цьому статусу, пише The Hill.

Сенатори вважають, що економіка Китаю сьогодні поступається хіба що американській. І якщо до США світова спільнота ставиться як до розвиненої країни, то відповідне ставлення має бути і до КНР.

Голосування щодо другого міжнародного проекту було не таким одностайним. Республіканці голосували проти скасування дозволів на проведення бойових дій в Іраку. Але республіканці у сенаті є меншістю, тому законопроект було ухвалено.

Дозволи на війну в Іраку були прийняті у 1991 та 2002 роках. Про це повідомляє Reuters.

«Скасування цих дозволів продемонструє регіону [Іраку] та світу, що Сполучені Штати не є окупаційними силами, що війна в Іраку добігла кінця, що ми рухаємося вперед, працюючи з Іраком як стратегічний партнер», — сказав голова комітету з міжнародних відносин сенатор -демократ Боб Менендес.

Голосування щодо Іраку носить не так міжнародний, як внутрішній характер. На думку видання, це було демонстративне перетягування повноважень. Законопроект покликаний обмежити військові повноваження президента та затвердити виключне право конгресу схвалювати початок бойових дій, який прописано у Конституції.

Поділитись