Ручатися за Росію не можна: Бондар про загрозу для зернового коридору

Ручатися за Росію не можна: Бондар про загрозу для зернового коридору

Посол України в Туреччині Василь Бондар заявив, що зерновий коридор може працювати й без Росії, однак існує фізична загроза.

Про це він сказав в ефірі Радіо Свобода.

За словами Бондара, зерновий коридор може діяти без участі Росії. Судна із зерном, наприклад, можуть проходити з портів Одеси через територіальні води Румунії, Болгарії і Туреччини.

Однак існує фізична загроза.

Вихід Росії із зернової ініціативи, зазначив посол, означає, що вона більше не гарантуватиме безпеку для кораблів, які перевозитимуть українське зерно, отже, вона може їх атакувати.

Окреме питання пов’язане зі страхуванням морських перевізників. Раніше, відколи зернову угоду було підписано, страхування знизилося у вартості, що дозволило з вигодою вивозити зерно.

«Зараз також можна це зробити при наявності політичної волі і певних заходах безпеки, які ми можемо гарантувати, а також, можливо, хтось з партнерів. Хоча це трошки сумнівно, оскільки треба тоді брати на себе відповідальність за збиття ракет чи іншого озброєння, яким росіяни можуть намагатися атакувати порти або кораблі», – пояснив дипломат.

Посол запевнив, що зернову угоду Україна укладала з ООН та Туреччиною, а тому поки партнери вважають її чинною, українська сторона наполягатиме на її продовженні.

Поділитись