Росія і Японія поділять Курильські острови

Росія і Японія поділять Курильські острови

Президент Росії Володимир Путін і прем’єр Японії Сіндзьо Абе зустрінуться у Владивостоці в рамках економічного форуму.

На порядку мирний договір і взаємини двох країн. Москва і Токіо в останні роки активізували переговори з укладення миру за підсумками Другої світової війни. Основною проблемою є питання приналежності Курильських островів. Прем’єр-міністр Японії Сіндзьо Абе заявив, що хотів би вивести переговори щодо мирного договору з Росією на новий рівень на зустрічі з Володимиром Путіним, повідомляє агентство Кіодо.

“Я б хотів провести зустріч з президентом Росії Путіним, щоб сприяти переходу переговорів по мирному договору на новий рівень”, – цитує видання слова Абе напередодні його поїздки до Владивостока для участі в Східному економічному форумі. Зустріч пройде в четвер. Форум відкрився в середу, триватиме до 6 вересня.

Росія і Японія довгі роки не можуть укласти мирний договір за підсумками Другої світової війни. Основною проблемою є питання приналежності Курильських островів. Влада Японії претендують на частину Південних Курил, а саме на острови Кунашир, Шикотан, Ітуруп і Хабомаї. Токіо посилається на Симодський трактат про торгівлю і кордони, який був укладений між Російською імперією і Японією в лютому 1855 року. Згідно з документом, з Курильських островів Японії відходили Ітуруп, Кунашир, Шикотан і група островів Хабомаї, а решта визнавалися російськими володіннями.

У свою чергу, Росія наполягає, що суверенітет країни над Курильськими островами не підлягає обговоренню. Москва вимагає проводити переговори на основі Спільної морської декларації, яка була підписана між Японією і СРСР в 1956 році. Документ передбачає можливість розгляду передачі японській стороні островів Хабомаї і Шикотан, але тільки після укладення мирного договору.

Поділитись