Росія дала Грузії останній шанс

Росія дала Грузії останній шанс

Росія і Грузія зробили кроки назустріч один одному.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що введення санкцій проти Тбілісі недоцільно, у свою чергу президент Грузії Саломе Зурабішвілі засудила дії радикалів і закликала їх не ставити під загрозу стабільність країни. Процес погіршення відносин між Росією і Грузією зупинився, тож, судячи з усього, Росія не введе нові санкції проти Грузії – принаймні, поки що.

Нагадаємо, питання нових санкцій було піднято після того, як у неділю на грузинському телеканалі «Руставі 2» телеведучий Георгій Габунія почав програму з матірною лайки на адресу російського президента. У вівторок Держдума прийняла заяву про економічні заходи проти Грузії в зв’язку з антиросійськими провокаціями в Тбілісі.

Депутати запропонували уряду Росії розглянути можливість застосувати до Грузії закон 2006 року про спеціальні економічні заходи. Він, зокрема дозволяє: перекрити або обмежити фінансові операції, заборонити зовнішньоекономічні операції, встановити обмеження на поїздки туристів, і посилити ввізне і вивізне мито. За статистикою Центробанку Росії, обсяг грошових переказів в Грузію склав торік 631 млн доларів. На Росію припадає 84% поставок грузинського вина і близько 46% поставок мінеральної води.

Втім, поки можна констатувати, що Габунія відбувся легким переляком. Він навіть не позбувся своєї роботи на телеканалі, а лише пішов у двомісячний відпустку, на що звернув увагу і Володимир Путін.

“Ну відсторонили його на два місяці, він поїхав на відпочинок, потім прийде, продовжить роботу”, – зауважив російський президент. Але, додав він, “є люди, які в Грузії протестують проти цього”.

У підсумку, грузинська влада отримала шанс скористатися “великодушністю” північного сусіда.

Фото Pixabay.

Поділитись