Російським і білоруським спортсменам заборонили брати участь у Паралімпіаді

Російським і білоруським спортсменам заборонили брати участь у Паралімпіаді

Міжнародний паралімпійський комітет змінив рішення та заборонив російським та білоруським спортсменам брати участь у Паралімпіаді.

Про це 3 березня повідомив офіційний сайт МПК.

«За підсумками спеціально скликаного засідання правління МПК ухвалило рішення відмовити спортсменам від Паралімпійського комітету Росії та Національного паралімпійського комітету Білорусії у заявці на участь у зимових Паралімпійських іграх 2022 року у Пекіні. Це означає, що спортсменів-паралімпійців із цих країн більше не буде допущено до участі в Іграх, які відкриються 4 березня 2022 року», — йдеться у повідомленні.

Як пояснив президент МПК Ендрю Парсонс, через минуле рішення МПК допустити російських та білоруських спортсменів до змагань кілька Національних паралімпійських комітетів погрожували відмовитися від участі у Паралімпіаді.

«За останні 12 годин величезна кількість учасників зв’язалася з нами і була дуже відкрита, за що я вдячний. Вони сказали нам, що, якщо ми не переглянемо наше рішення, тепер воно, ймовірно, матиме серйозні наслідки для зимових Паралімпійських ігор 2022 року у Пекіні. Декілька Національних паралімпійських комітетів, з якими зв’язалися їхні уряди, команди та спортсмени, загрожують не брати участь у змаганнях», — наводяться його слова на сайті МПК.

Паралімпійський комітет Росії вже заявив, що вважає рішення МПК незаконним та залишає за собою право відстоювати права та інтереси російських паралімпійців у спортивних та інших судових інстанціях.

Ще напередодні Парсонс стверджував, що потрібно відокремлювати політику від спорту. Він казав, що українські спортсмени приїхали на Паралімпіаду, щоб країна ними пишалася, а не битися і виявляти агресію проти Росії та Білорусі.

Раніше цього дня в МПК повідомили, що російські та білоруські паралімпійці виступлять на Іграх у Пекіні у нейтральному статусі. Уточнювалося, що росіяни та білоруси змагатимуться під прапором МПК, а їх результати не включатимуть до медальної таблиці.

Паралімпійські ігри відбудуться 4–13 березня у Пекіні.

Поділитись