Російське МЗС відреагувало на створення військового альянсу AUKUS

Російське МЗС відреагувало на створення військового альянсу AUKUS

Офіційний представник Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова прокоментувала рішення США, Великобританії та Австралії сформувати альянс AUKUS.

Свою думку вона висловила в ефірі YouTube-каналу «Соловьев.Live».

“Це дуже цікаво. Це про те, що таке для них партнерство, союзництво і зобов’язання », – зазначила Захарова. За її словами, стратегія США, Австралії та Великобританії «здивувала весь світ».

США, Великобританія і Австралія сформували військово-політичне партнерство AUKUS, в рамках якого планується будівництво атомних підводних човнів для ВМФ Австралії. У зв’язку з цим австралійська влада розірвали угоду з Францією на будівництво 12 ударних підводних човнів вартістю 90 млрд австралійських доларів ($ 66 млрд), яку вони уклали в 2017 році. Після цього Париж оголосив, що відкликає послів із США та Австралії для консультацій.

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу висловили солідарність з Францією, що позбулася контракту на поставку підводних човнів австралійським збройним силам після створення AUKUS.

У свою чергу австралійський міністр оборони Пітер Даттон уточнив, що висловлював стурбованість влади Франції щодо контракту на поставку підводних човнів до підписання аналогічного контракту з США і Великобританією. Міністр фінансів Австралії Саймон Бірмінгем також повідомив, що Австралія заздалегідь поінформувала Францію про угоду, проте пізніше визнав, що переговори з США і Британією були секретними.

Поділитись