Реальне зростання цін на ліки в Росії досягло майже 30 відсотків

Реальне зростання цін на ліки в Росії досягло майже 30 відсотків

Зростання цін на ліки в Росії продовжує прискорюватися на тлі обвального скорочення імпорту та проблем із внутрішнім виробництвом, які провокують в аптеках дефіцит препаратів від інсуліну та транквілізаторів до антибіотиків.

У листопаді споживчий кошик, зібраний із 67 найменувань ліків, які реально закуповують люди, подорожчав на 29,4% рік до року, підрахували експерти «Роміра».

Темпи інфляції на ринку ліків, виміряні за фактичними покупками росіян, майже втричі перевищили офіційну цифру від Росстату, який оцінив зростання цін на медикаменти на 10,2% у листопаді.

За оцінкою «Роміра», інфляція ліків у 2022 році складалася з двох хвиль: перша – з лютого до квітня – підняла індекс «ціна здоров’я» на 16,4%, друга почалася восени і додала до цін ще більше 11%.

Ліки дорожчають у міру того, як їх дедалі менше. Згідно з підрахунками RNC Pharma, постачання імпортних препаратів до Росії в жовтні впало на 20% у фізичному вираженні. Накопиченим підсумком за 10 місяців ввезення готових ліків скоротилося на 8,6%, до 1,36 млрд упаковок а нерозфасованих препаратів – обвалилося на 30%.

Власне виробництво, залежне від постачання імпортної сировини, також зіштовхнулося зі складнощами. У жовтні, за даними Ростата, фармацевтичні заводи скоротили випуск на 8,5% рік до року, хоча до цього фіксували зростання майже весь рік, завдяки попиту на заміну імпорту та постачання кинутої на війну армії.

Поділитись