Президент Туреччини відмовився «звітувати перед ЄС» за участь у саміті ШОС

Президент Туреччини відмовився «звітувати перед ЄС» за участь у саміті ШОС

Звітувати перед Європейським союзом (ЄС) за участь у міжнародних самітах чи переговори з представниками тих чи інших країн Туреччина не буде.

Про це заявив президент країни Реджеп Тайіп Ердоган в інтерв’ю телеканалу PBS, яке 20 вересня наводить агентство Anadolu.

«Я маю дуже чітко заявити, що ми є частиною світу: ми – ні Схід, ні Захід. Географічно більшість нашої країни належить сходу. Його західна частина менша. Але Європейський Союз постійно стримував нас упродовж 52 років. На жаль, Євросоюз досі не зробив нас членами своєї спільноти за 52 роки. І вони все ще продовжують це стримування, тоді як ми є країною НАТО. Незважаючи на те, що ми є країною НАТО, навіть країни НАТО затримують нас у вступі до ЄС. Ми є країною, яка входить до п’ятірки лідерів НАТО за рівнем підтримки, яку надаємо», — зазначив він.

Продовжуючи, Ердоган заявив, що Туреччина у зв’язку з такою міцною позицією і таким ставленням ЄС може собі дозволити брати участь у різних заходах без огляду на тих, хто більше ніж півстоліття не бажає визнавати країну своїм компаньйоном.

«І коли ми ведемо подібні переговори, ми не звітуватимемо перед Європейським Союзом. Ми зустрічаємось з усіма країнами світу. Я зустрічаюся з паном Сі, я зустрічаюся з паном Путіним, я зустрічаюся з паном Моді. Я веду переговори з усіма країнами, тому що ми всі частина цього світу», — підкреслив Ердоган.

Поділитись