Президент Еквадору виконав чергову вимогу протестувальників

Президент Еквадору виконав чергову вимогу протестувальників

Президент Еквадору Гільєрмо Лассо виконав чергову вимогу корінних жителів, які два тижні протестують у містах країни, знизивши фіксовану вартість бензину та дизеля на 10 центів за галон.


“Всі вважають, що ціна на пальне стала наріжним каменем, який підтримує конфлікт. І хоча нам як уряду цілком зрозуміло, що цей фактор не є причиною проблем еквадорців, ми повинні думати про загальне благо і громадянський світ. З цієї причини я вирішив знизити ціну на бензин Extra та Ecopais на 10 центів за галон, на дизельне паливо – також на 10 центів за галон”, – заявив політик у зверненні, опублікованому в його соціальних мережах.

Протести Конфедерації індіанських народів Еквадору проти соціальної та економічної політики керівництва країни почалися 13 червня з невеликих маніфестацій в 11 регіонах і через тиждень охопили всю країну. Президент Лассо у п’ятницю у зверненні до громадян заявив, що справжнім наміром учасників насильницьких дій, які розгорнулися в містах країни, є організація перевороту, попередив про загрозу демократії в країні та дозволив поліції та армії застосовувати у разі потреби вогнепальну зброю замість газової. Парламент у зв’язку з цим обговорює можливість винесення імпічменту Лассо.

Незважаючи на жорстку позицію уряду щодо заворушень, що трапляються на вулицях країни, уряд послідовно йде назустріч протестувальникам, намагаючись налагодити діалог. Одночасно із запровадженням НС у деяких регіонах 18 червня президент Лассо затвердив термінові заходи підтримки еквадорських сімей – заморожування цін на паливо, скасування приватизації у комунальній сфері, збільшення допомоги, субсидії та пільгові кредити сільгоспвиробникам та списання боргів державному Banecuador сумою до 3 тисяч доларів США. На вимогу протестувальників у суботу президент також скасував надзвичайний стан.

Поділитись