Польща почала екстрадицію українських чоловіків, які незаконно залишили країну

Польща почала екстрадицію українських чоловіків, які незаконно залишили країну

Польща та інші країни ЄС можуть бути перевантажені українськими запитами про екстрадицію чоловіків, які покинули країну завдяки хабарам. Частину українців Польща вже передає службам у Дніпрі.

Про це повідомляє газета Rzeczpospolita.

Зазначається, що понад 80 тисяч українських чоловіків призовного віку в’їхали до Польщі після 24 лютого 2022 року і переховуються там.

Згідно з даними Штабу прикордонної служби, підготовленими для Rzeczpospolita, з 24 лютого минулого року до 31 серпня цього року до Польщі в’їхало майже 2,87 мільйона громадян України у віці 18-60 років, а виїхало – майже 2,8 мільйона українців.

«Це важлива цифра для України, тому що ці люди могли б бути мобілізовані і збільшити лави наших Збройних Сил, тим самим зміцнити нашу обороноздатність і безпеку», – сказав Федір Веніславський з Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради України.

Лідер правлячої фракції «Слуга народу» Давід Арахамія нещодавно припустив, що українські правоохоронні органи вимагатимуть екстрадиції чоловіків призовного віку, які незаконно покинули Україну, уникаючи мобілізації.

ДОПОВНЕНО. Йдеться не про українців призовного віку, а про тих, хто займався незаконним переправленням «ухилянтів» через кордон. А щодо видворення в Україну безпосередньо ухилянтів, видання пише, що в цього вкрай складний алгоритм. По ньому Київ має спершу видати міжнародний ордер на арешт людини, яку буде прийнято Інтерполом. Потім буде суд.

Поділитись