Повернення українських кораблів виявилося політично вигідним для Росії

Повернення українських кораблів виявилося політично вигідним для Росії

Директор київського Центру політичних досліджень і конфліктології в ефірі НСН зазначив, що повернення українських кораблів насправді виявився більш вигідний Росії.


Росія передала всі три кораблі ВМС України, які були затримані в Керченській протоці. У МЗС Росії нагадали, що кораблі залишаються речовими доказами в кримінальному процесі про незаконний перетин кордону Росії. Їх передача на зберігання українській стороні стала можливою у зв’язку з тим, що російські фахівці все слідчі дії на судах завершили.

У відомстві додали, що російська стoрона намір і надалі жорстко припиняти будь-які провокації біля своїх кордонів, у тoму числі з метою забезпечення безпечним судноплавства відповідно до рoсійським законодавством, двосторонніми дoговорами і іншими застосовними нормами міжнародного права.

Український політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов в бесіді з НСН зазначив політичну вигоду Москви в даній ситуації.

“Росія виграла двічі. Жест доброї волі – по-перше. І претензій з боку Морського трибуналу не буде. Моряків відпустили ще раніше, теж згідно доброї волі”, – пояснив він.

У Києві такої гучної для російсько-українських відносин ініціативи в цілому не хочуть надавати великого значення, уточнив Карасьов.

“Зеленському вже вказували, що він даремно чекає від Росії компромісів. Вона вправно виплутується з різного роду геополітичних і правових пасток. На відміну від повернення полонених моряків, тут мінімум інформаційна увага. Зрозуміло чому. Напередодні зустрічі 9 грудня Зеленський не хотів би давати якісь додаткові аргументи партії “немає капітуляції!”, яка будь-який крок на шляху до компромісів сприймає як зраду національних інтересів. Але з іншого боку, Україна і президент Зеленський отримують в результаті саміт «нормандської четвірки», який він дуже хотів. Це означає, що Україна теж у виграші”, – сказав експерт.

Поділитись