Обсяг двосторонньої торгівлі Китаю з Росією у 2023 році досяг 240 мільярдів доларів

Обсяг двосторонньої торгівлі Китаю з Росією у 2023 році досяг 240 мільярдів доларів

Обсяг двосторонньої торгівлі Китаю з Росією у 2023 році досяг 240 мільярдів доларів.

Як пише Reuters з посиланням на дані китайської митниці, це черговий рекорд, який свідчить, що дві країни прагнуть більш тісних економічних зв’язків в умовах конфлікту в Україні.

Китай, один із найбільших споживачів нафти у світі, став основним економічним рятувальним колом для Росії – експортера енергоносіїв, який зараз перебуває під західними санкціями.

Москва також активізувала закупівлі китайських товарів – від автомобілів до смартфонів – у міру того, як європейські та американські бренди залишають російський ринок.

За даними Головного митного управління Китаю, обсяг китайсько-російської торгівлі збільшився на 26,3%, порівняно з попереднім роком. Китайські поставки до Росії підскочили на 46,9% у 2023 році порівняно з роком раніше та зросли на 64,2% порівняно з 2021 роком.

Імпорт із Росії минулого року зріс на 13% порівняно з 2022 роком. Половину російського експорту нафти та нафтопродуктів у 2023 році було відправлено до Китаю.

У той час, як Росія нарощує платежі в китайських юанях за імпорт на тлі західних санкцій, Китай також збільшив використання юанів для покупки російських товарів.

Поділитись