НАТО звинуватив Росію в порушенні Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності

НАТО звинуватив Росію в порушенні Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності

НАТО прагне до миру без ядерної зброї, але поки вона існує, організація залишатиметься альянсом.

Про це йдеться в статті генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга, опублікованій в газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Світ, в якому Росія, Китай та інші держави будуть володіти атомною зброєю, а НАТО ні, не буде безпечним, – вважає він. – У зв’язку з цим всі партнери по альянсу домовилися про те, що НАТО залишатиметься ядерним альянсом до тих пір , поки існує атомну зброю “.

Одночасно Столтенберг в черговий раз заявив, що НАТО – “це оборонний альянс”. “Атомна зброя НАТО не націлені на те, щоб провокувати конфлікти, але націлене на збереження миру і стримування агресивних дій”, – йдеться в статті. Генсек зазначив, що, незважаючи на пандемію коронавірусу, існують і інші глобальні проблеми. “Зберігаються терористичні загрози, авторитарні режими кидають виклик демократіям, ми бачимо розвиток атомної зброї в таких країнах, як КНДР, а також агресивні акції Росії”, – стверджував він.

Столтенберг знову виступив зі звичними звинуваченнями на адресу Москви. За його твердженням, “Росія в останні роки інвестувала значні кошти в свої військові потужності, особливо в ядерний арсенал, розмістила здатні нести атомну зброю ракети в Калінінграді”, а також нібито “загрожувала Данії, Польщі та Румунії атомними ударами”.

Він також нагадав про ситуацію навколо Криму і в черговий раз звинуватив Росію в порушенні Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, який з ініціативи США припинив свою дію 2 серпня 2019 року.

“На противагу цьому НАТО прагне до миру без ядерної зброї за допомогою здійснення контролю над озброєннями, роззброєння та нерозповсюдження”, – стверджував генсек альянсу. “Ядерні угоди НАТО сьогодні так само важливі, як і раніше”, – підсумував Столтенберг. На його думку, якби альянс відмовився від атомної зброї в рамках своєї стратегічної концепції з залякування потенційних супротивників, то більше країн стали б прагнути до створення власної атомної бомби.

Поділитись