На саміті G-20 в Індії дали оцінку війни росії проти України

На саміті G-20 в Індії дали оцінку війни росії проти України

На відміну від минулорічного тексту, тут не розглядається спірне питання санкцій, щодо якого учасники не змогли дійти згоди. Очікується, що остаточна заява знову буде прямо посилатися на війну Росії «в Україні», а не на війну «проти України», формулюючи те, що США та їхні союзники прагнули, а Москва виступала проти.

Про це пише Bloomberg.

Цьогорічна версія також містить «сьогоднішня ера не повинна бути війни» — фраза, яку прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді часто повторював після вторгнення.

Основна відмінність тексту, узгодженого цього року, полягає в видаленні більшості формулювань, які виражали різні думки щодо таких питань, як санкції та пряме засудження війни Росії, замінивши їх одностайно підтриманими поглядами, підкріпленими посиланнями на принципи Організації Об’єднаних Націй.

Рядок у тексті Балі, у якому говориться, що «більшість членів рішуче засудили війну», не повторюється в цьогорічному проекті, який натомість висвітлює сфери згоди, включаючи принципи Статуту ООН проти застосування сили та на користь територіальної цілісності. Новий проект також вітає зусилля з досягнення «всеосяжного, справедливого і міцного миру в Україні».

Поділитись