ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити близько 130 млн євро громадянам Грузії

ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити близько 130 млн євро громадянам Грузії

ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити близько 130 мільйонів євро громадянам Грузії, які постраждали під час російського вторгнення 2008 року.

Згідно з рішенням Європейського суду з прав людини, Росія має виплатити 115 мільйонів євро щонайменше 23 тисячам людей, які не змогли повернутися до своїх будинків у частково визнаних Абхазії та Південній Осетії, а також вісім мільйонів євро 412 людям, які постраждали від неможливості провести ефективне розслідування смертей під час бойових дій.

Ще понад п’ять мільйонів євро ЄСПЛ присудив потерпілим від тортур і нелюдського поводження, яке принижує гідність, а також групі з 50 потерпілих у зв’язку з вбивствами мирних жителів у грузинських селах частково визнаної Південної Осетії.

У 2021 році ЄСПЛ виніс рішення щодо позову Грузії до Росії через війну 2008 року. Експерти Європейського суду з прав людини встановили, що під час бойових дій Росія порушила кілька статей Європейської конвенції з прав людини — зокрема підтверджено факти вбивства мирних жителів, а також підпалів та розграбування будинків.

Поділитись