Глава Єврокомісії заявила, що між ЄС і Лондоном залишаються великі розбіжності

Глава Єврокомісії заявила, що між ЄС і Лондоном залишаються великі розбіжності

Між Євросоюзом і Великобританією на переговорах про партнерство після виходу королівства зі складу співтовариства залишаються великі розбіжності.

Про це заявила в четвер глава Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляйен за підсумками телефонної розмови з британським прем’єром Борисом Джонсоном.

“З Борисом Джонсоном ми підвели підсумки переговорів між ЄС і Великобританією. Ми вітали істотний прогрес у багатьох питаннях. Однак ще залишаються великі розбіжності, зокрема, в галузі рибальства, подолати які буде дуже непросто”, – сказала Урсула фон дер Ляйен.

При цьому глава Єврокомісії повідомила, що переговори будуть продовжені в п’ятницю.

Великобританія покинула ЄС в ніч на 1 лютого 2020 роки після трьох років консультацій з приводу умов виходу. Брюссель і Лондон домовилися про перехідний період до кінця поточного року, під час якого на Сполучене Королівство поширюються всі європейські норми, в тому числі пов’язані з торгівлею за правилами єдиного європейського ринку. До кінця перехідного періоду, продовжувати який британський уряд відмовився, сторони повинні домовитися про формат майбутніх відносин і укласти угоду про вільну торгівлю.

За підсумками 2019 року обсяг товарообігу між Великобританією і ЄС склав приблизно 900 млрд доларів. Якщо угода, в якому будуть обговорюватися нові норми, так і не вдасться зробити висновок, сторони почнуть вести справи за правилами Світової організації торгівлі із застосуванням всіх мит і квот.

Поділитись