В Угорщині порівняли ситуацію на Закарпатті з громадянською війною

В Угорщині порівняли ситуацію на Закарпатті з громадянською війною

Українська влада своїми діями на Закарпатті створили “ситуацію громадянської війни”, про це йдеться в спільній заяві депутатів Європарламенту від угорських партій “Фідес” і KDNP (Християнсько-демократична народна партія).


Раніше Служба безпеки України (СБУ) заявила про обшуки у функціонерів благодійного фонду в Закарпатській області через можливе втручання у внутрішні справи країни і виявила у них агітаційні матеріали за “Велику Угорщину”. Українські ЗМІ повідомляли, що українська спецслужба провела обшуки в Закарпатській області у лідера місцевої Партії угорців України Василя Брензовича. Після цього посла України в Угорщині Любов Непоп викликали в МЗС Угорщини для вираження протесту.

“На Закарпатті українська влада створила ситуацію громадянської війни. Ми вважаємо це ганебним і глибоко засуджуємо застосування збройної сили українською владою проти лідерів і організацій угорської громади в Закарпатті”, – йдеться в прес-релізі.

Депутати відзначили, що зазначені події є частиною “неприйнятного процесу”, в ході якого український уряд роками зневажає права національних меншин. Депутати Європарламенту назвали напад політично мотивованим, спрямованим на залякування і тиск.

“У асоційованої країні Європейського Союзу, яка неодноразово заявляла про свій намір інтегруватися в Європейський Союз і НАТО, такі випадки є неприпустимими, тому ми закликаємо Європейський парламент внести це безпрецедентне порушення до порядку денного грудневого пленарного засідання”, – зазначено в заяві.

Напруженість у відносинах України та Угорщини виникла на тлі дискусій про українську законі про освіту, істотно скорочує можливість навчання на мовах нацменшин. Закон вступив в чинності 28 вересня 2017 року. Він буде вводитися в дію поетапно – до кінця 2020 року. У минулому році глава угорського МЗС заявляв журналістам, що Угорщина продовжить блокувати проведення міністерського засідання комісії Україна-НАТО, тому що не було прогресу в вирішенні питань, які турбують Будапешт.

Поділитись