Росія закликає Угорщину разом протидіяти “утискам нацменшин” в Україні

Росія закликає Угорщину разом протидіяти “утискам нацменшин” в Україні

Росія закликає Угорщину до спільних дій у справі щодо захисту прав національних меншин в Україні.

Про це заявив розповів посол РФ в Будапешті Володимир Сергєєв.

«Ми зі свого боку в повній мірі поділяємо заклопотаність угорської влади таким “українізаторським” курсом Києва, оскільки в ще більшому ступені це зачіпає численне російськомовне населення в Україні. Закликаємо Угорщину та інші країни, права нацменшин яких порушені цим законом, до спільних дій. Поки, на жаль, адекватного відгуку на наші заклики немає”, – сказав Сергєєв.

Він зазначив, що влада Угорщини приділяє пильну увагу до дій Києва стосовно угорської нацменшини, що проживає на території Закарпаття. Крім того, дипломат додав, що коли Верховна рада України прийняла закон про освіту, Угорщина у відповідь анонсувала цілий комплекс заходів дипломатичного впливу.

16 січня Верховна Рада України прийняла законопроект «Про повну загальну середню освіту». Згідно з документом, особи, що належать до нацменшин, мови яких не є офіційними мовами Євросоюзу, отримують в державних, комунальних чи корпоративних освітніх установах базову і профільну середню освіту державною мовою. Офіційними в Євросоюзі визнані 23 мови. Російська не входить в їх число.

У грудні Венеціанська комісія Ради Європи закликала Україну переглянути мовну політику, щоб «уникнути міжетнічної напруженості». На думку європейських експертів, закон не витримує балансу між захистом української мови і забезпеченням мовних прав меншин. РЄ представила для Києва конкретну програму дій.

Після цього в ООН підтримали висновки Венеціанської комісії з питання про мови в Україні. Там відзначили, що легітимна мета уряду по просування національної мови повинна бути збалансована.

Колаж: depo.ua

Поділитись